top of page

Vattenprojektet

"-Vatten.... en mänsklig rättighet! "(citat Karl Åkerblom)

Vattenprojektet som räddar liv och ger nya möjligheter för 1000-tals barn.

Insamling av gåvor till installation av vattenreningsanläggningar
1000-tals barn får idag rent vatten genom era generösa gåvor genom de 5 installerade vattenreningsanäggningarna

 

SWISH:  123-03 05 011 (ange ändamål: vattenprojektet)

BG-nummer 372-9902 till "VATTENPROJEKTET"

Korset och S:t Staffans kapell uppmärksammades i Ugandas publicservice TV i kvällsnyheterna. Det var i samband med installationen av ytterligare en vattenreningsanläggning, finansierad av föreningen S:t Staffans Kapell, på en grundskola i Kampala.

Om vattenprojektet

Idag finns hela fem (5) st vattenreningsanläggningar installerade i Uganda via de gåvor som kommit in via St Staffans vattenprojekt. Vilket mirakel. Fler än 6000 barn kan nu dricka friskt hälsosamt vatten tack vare dessa anläggningar. De slipper också gå i mer än 2 timmar morgon o kväll för att bära hem smutsigt vatten som gjorde att de ofta blev sjuka, missade skolan och annat. Nu kan de få vatten direkt från en kran monterad vid deras egen skola och kan bära hem friskt vatten till sina familjer.

Det kommer att publiceras mer information om detta på vår hemsida så småningom.

Thomas, vår ordförande har varit ned till Uganda (mars 2019) och dokumenterat dessa anläggningar. En film håller på att produceras för att visa vilken otrolig skillnad vi kan få betyda bara genom att ge en liten droppe av vårt överflöd i Sverige som blir till vatten som ger liv i Uganda.

Tre av de fem projekten vi hitintills varit med och finansierat har dessutom blivit billigare än de planerade 60.000 kr per anläggning eftersom det funnits elektricitet vid anläggningarna, vilket innebär att kostnaderna har varit 35.000 - 40.000 kr per anläggning. Finns ingen el så installeras även en solcells anläggning för att driva vattenreningen, vilket då ger merkostnader på omkring 20.000 kr.  Det ingår även hela 5 års service i dessa kostnader. 

Historik

Föreningen S:t Staffans kapell, Korset i Hassela gick år 2016 in i ett projekt som drivs av SolarWave.

Målet var att finansiera en vattenreningsanläggning så att att eleverna vid en skola i Kampala, Uganda får tillgång till rent, drickbart och säkert vatten. 

 I november 2016 var utvecklaren av SolarWave vattenreningsanläggning, dr Johan Wennerberg uppe i Nordanstig och informerade om vatterreningstekniken och berättade om projektet.

Där fick vi information om att mer än 750 miljoner människor saknar dricksvatten. Varje dag dör 800 barn under 5 år för att de dricker förorenat vatten. Där gick startskottet till att föreningen S:t Staffans Kapell startar upp ett humanitärt hjälparbete, där vattenreningsprojekt i Uganda blir vårat första projekt.  

 

Den första skolan där det installerades en anläggning hade 354 elever i åldrarna 3-9 år och ligger i ett mycket fattigt område i närheten av huvudstaden Kampala. Av skolans elever är det bara en liten del som klarar av att betala skolavgiften på ca 250:- per termin, så skolan som drivs på ideell basis är beroende av bidrag från kyrkan, kommunen och privata givare för att klara driften löner mm.

Serina Nursery hade med hjälp av donationer från organisationer och ambassader kunnat borra en brunn och bygga en regnvattentank, så tillgången på vatten var god men inte drickbart utan rening. Tidigare renade man vattnet med bl.a. klor vilket resulterade att många barn har drabbades av allergiska reaktioner av kloret, de kräktes fick hudutslag mm. För några av barnen hade besvären varit så allvarliga att de blivit inlagda på sjukhus.

Med hjälp av Solar Waves vattenreningsteknik så renas nu vattnet från mikrobiologiska föroreningar till 99,9% samt även från sediment, klor, oönskad lukt och smak.

Vattenrenaren drivs av el eller en batteribank som laddas till 100% via solenergi.

Idag finns alltså fem (5) anläggningar installerade vid skolor i Uganda och mer än 6.000 barn + lärare och familjer mfl har tillgång till rent friskt vatten direkt via en kran. Vid de flesta av anläggningarna finns det tillgång till el vilket har gjort att vi kunnat hålla kostnaderna för installation nere

 

STORT STORT TACK till alla ER som gjort detta möjligt via era generösa gåvor.  

                                                                                 SWISH:  123-03 05 011 (ange: vattenprojektet)

 • Nationaldagen 2024
  Nationaldagen 2024
  tors 06 juni
  Hassela
  06 juni 2024 15:00
  Hassela, 820 78 Hassela, Sverige
  06 juni 2024 15:00
  Hassela, 820 78 Hassela, Sverige
  Det känns viktigare för varje år som går att samlas vid korset och be för vårt land VÄLKOMMEN på Sveriges nationaldag den 6/6 2024 kl 15:00 Mer information kommer "strax" . Talarlistan håller på att sammanställas Men boka in denna viktiga dag.
  Dela
bottom of page